Womentor är en del av Womentor är en del av IT&T

Välbesökt på Womentordagen

Det var fullsatt i lokalen på Womentordagen 2014. I publiken fanns mentorer, adepter och representanter från deltagande företag från både årets och tidigare års Womentorprogram. Talarna var överens om att om ett företag ska lyckas med sitt mångfalds- och jämställdhetsarbete måste ledningen stå bakom det till 100 procent.

Förste talare ut var Tomas Ekman, vd Tele2 Sverige, vinnare av Womentorpriset 2012. Han är idag ambassadör för Womentor.
Thomas Ekman– När vi fick Womentorpriset 2012 var som att en lampa plötsligt började lysa på oss, vi syntes i omvärlden. Vi fick vara med och berätta om hur och vad vi gör, säger Tomas Ekman.

Tomas Ekman beskrev IT- och telekombranschen som en tidig morgon. Även om vi i Sverige idag använder vår mobil till det mesta och vi har den med oss dygnet runt så använder vi inte den fulla potentialen av IT-tekniken. Det är fortfarande tidig morgon i IT- och telekombranschen. Som när man kommer in till kontoret två timmar före alla andra och är redo att starta arbetsdagen när de andra kommer ni vid klockan nio. De företag som idag arbetar med mångfald är också uppe tidigt på morgonen. De kommer att ha ett försprång till de som inte har börjat med mångfaldsarbetet än.

– Vi som har förstått ligger före, säger Tomas Ekman.

Slaget om den kvinnliga ledaren

Anna Stenberg WES

Anna Stenberg, vd och grundare Women Executive Search, pratade om Slaget om den kvinnliga ledaren. Hon menar att de som arbetar i IT- och telekombranschen har hela världen som sitt arbetsfält, vilket betyder att företagen idag inte bara konkurrerar med andra företag i Sverige utan hela den globala IT- och telekombranschen.

Women Executive Search har gjort en undersökning bland sina kandidater om vad de tycker om karriär och att vara ledare. I den undersökningen har de också en referensgrupp på manliga ledare. I undersökningen tar de hål på några myter. Bland annat den om att kvinnor inte vill till den absoluta toppen i ett företag. 43 procent av kvinnorna svarade att de har ambitionen att nå den absoluta toppen inom organisationen jämfört med 35 procent av männen.

Potential vs. erfarenhet

Anna Stenberg pratar också om det hon kallar potentialdilemmat, hur vi utvärderar män och kvinnor olika i rekryteringssituationen. Män utvärderas efter potential, vad de kan åstadkomma i sitt nya jobb, medan kvinnorna utvärderas efter erfarenhet, har de redan gjort det som de ska åstadkomma i sitt nya jobb.

– Potentialdilemmat ger stora effekter i rekryteringen, säger Anna Stenberg.

Anna Stenberg tycker också att det måste in mer kvinnor i affärsdrivande roller. Idag är det 15 procent kvinnor i försäljningschefsrollen. Det är den rollen som oftast leder till vd-jobben.

– Uppmana kvinnor att ta affärsdrivande roller, säger Anna Stenberg.

Kön spelar ingen roll

 

Lena Österberg

Lena Östberg, Head of Telecom Research Carnegie, hade analyserat om kön spelar roll för hur företaget går på börsen. Det är fortfarande få börsföretag som har kvinnliga vd:ar. Hon har tittat på de 16 företag med kvinnlig vd och hur avkastningen har sett ut. Det visar sig att några företag har gått bra och några har gått mindre bra. Slår man ihop siffrorna hamnar de på noll.

– Kön spelar ingen roll för vd-rollen på börsen. Det är individ och kompetens som räknas, säger Lena Östberg.
Womentordagen avslutas med att Jörgen Lindqvist, chefredaktör Computer Sweden, delar ut Womentorpriset för bästa individ till Ulrika Holmbring, Product Director R&D HR & Financials IFS, och Womentorpriset för bästa företag till Microsoft.

Text: Ann-Charlotte Geissler, Kalas design och kommunikation