Womentor är en del av Womentor är en del av IT&T

Värd­företag 2018: EVRY – Arbetet med att få fler kvinnor i IT-branschen måste fortsätta!

– Det är avgörande att vi fortsätter att utmana oss själva och hur vi arbetar för att göra branschen mer attraktiv för kvinnor. Det sa EVRYs koncernchef Björn Ivroth i samband med Womentor-träffen som gick av stapeln i mars.

EVRY har sedan 2006 jobbat tillsammans med Womentor, bland annat för få tillgång till verktyg som hjälper företaget att få in fler kvinnliga ledare inom IT- och telekombranschen.

Ulrika Näslund, konsultchef för Microsoft Dynamics Nav, och Emmeli Dalén, chef för Informationslogistiks kundansvariga är EVRYs två adepter under 2018. I samband med träffen ställde vi några frågor till dem.

Först och främst, ett stort grattis till att ha blivit utvalda som adepter för Womentor! Hur känns det?

Emmeli: Det känns jätteroligt. Att få sitta med mer än 30 kvinnliga ledare inom IT branschen i ett och samma forum ger mig enormt mycket. Även om det tar en del tid från ens dagliga arbete är det viktigt för min egen, EVRYs och branschens skull att vi fortsätter Womentors arbete.

Ulrika: Jag håller helt med, det känns så kul! Jag brinner verkligen för nya affärsmodeller, och Womentor är ett riktigt bra forum för att driva och prata om förändringsarbeten, processer och affärsmodeller.

Berätta mer om Womentor – vad innebär det för er som adepter?

Emmeli: Womentor innebär att vi och andra kvinnliga ledare inom IT- och telekombranschen ses löpande under ett år, där vi diskuterar stora som små frågor och skapar ett nätverk bland oss. Syftet är att nätverka, få in fler kvinnliga ledare i branschen och utveckla de som redan finns till att nå sin fulla potential.

Ulrika: Sist diskuterade vi bland annat vad det exakt är som särskiljer en digitalt mogen verksamhet och vad som krävs av en ledare. Sen har vi också en mentor som vi har en nära dialog med under året, som hjälper och stöttar oss i karriären.

Vad hoppas ni kommer hända under er tid i Womentor?

Ulrika: För mig känns det jättespännande att få se hur andra företag tar sig an utmaningar och att tillsammans vigda våra synvinklar. Mentorskapet kommer också bli spännande och jag ser fram mot att träffa både min mentor så väl som att träffa alla andra adepter regelbundet.

Emmeli: Vi har projektarbeten mellan varje gång som kommer ge mig och alla andra deltagare bra och viktiga lärdomar. Jag är glad över att vi får tillgång till det här nätverket, och det känns bra att få fundera på sin egen roll och ge sig själv tid att utvecklas. Att dessutom få en mentor som man träffar varje månad som delar med sig av sina erfarenheter ger otroligt mycket! Jag ser fram mot att växa, helt enkelt.

Hur kom ni in i IT-branschen?

(Båda) På ett bananskal!
Ulrika: Jag är utbildad ekonom i botten, och har nu arbetat inom IT-branschen i mer än 15 år. Min roll är inte tekniskt orienterad utan behövs på verksamheter utanför IT-branschen också, men det är superspännande att kunna använda min erfarenhet och kompetens just på EVRY där så mycket händer.

Emmeli: Jag är också utbildad ekonom. När jag kom ut i arbetslivet så insåg jag, likt många andra, att IT-branschen inte bara handlar om teknik och kodning. IT är, som världen ser ut just nu, i nästan allt vi gör. Och likt Ulrika så är mina kompetenser också överförningsbara på andra branscher, men jag trivs bra inom IT.

Vad ser ni som IT-branschens stora utmaning?

Ulrika: Jag minns en undersökning som kom fram till att desto större digital mognad ett företag har, desto fler mjuka värden kommer in i ledarskapet. Dessa mjuka värden tillför stenhårda kommersiella fördelar och ger oss i branschen möjligheten att faktiskt kommunicera nyttan med riktigt bra IT-innovation och IT-stöd. Därför är det superviktigt att vi själva ser till att vi inte bara levererar digital mognad till andra branscher, utan håller ribban högt för oss själva också. Eftersom jag är konsultchef ser jag också att branschen behöver bli bättre på att erbjuda våra konsulter modernare lösningar för deras arbete, så leveranserna blir ännu mer trygga och harmoniska. Yngre personer med nya tankar och idéer är A och O för att vi som bransch ska fortsätta vara innovativa.

Emmeli: Det är superviktigt att lyckas behålla sin personal. På den senaste Womentor-träffen diskuterade vi att trots det positiva i att fler och fler kvinnor väljer att komma till IT-branschen så väljer också kvinnor att inte stanna kvar. Vart de tar vägen är svårt att se, men oavsett så måste vi som arbetar inom IT bli bättre på att behålla den kompetens som kvinnor medför till branschen. Branschen bör även våga satsa på yngre personer i organisationen och våga ge dem chefsroller. Vi måste anpassa oss efter verkligheten och erbjuda arbetsplatser som är moderna, flexibla och något mer utöver ett vanligt jobb.