Womentor är en del av Womentor är en del av TechSverige

”Kör, bara kör!”

Kvinnor har på många håll svårt att ta plats i den mansdominerade tech-branschen. För att främja en mer jämställd bransch fortsätter Blocket med sitt engagemang i Womentor.

– Vi vet att förebilder leder vägen framåt och ju fler vi kan uppmärksamma, desto större blir sannolikheten att vi får positiva följdeffekter. Vi är övertygade om att en mer jämställd arbetsplats gör oss som företag bättre och vi blir också en mer attraktiv arbetsgivare. Slutmålet är att helt enkelt ge alla samma förutsättningar, för att främja framgång, säger Pernilla Nissler, vd på Blocket, i ett pressmeddelande.

Womentor-programmet löper på ett år och varje deltagande företag utser två mentorer och två adeptkandidater. Från Blocket deltar Pernilla Nissler, vd, och Martina Göransson, CMO, som mentorer och gruppchefen för kundservice och säkerhet, Agata Nowakowska, och försäljningschefen Mimmi Holm som adepter .

– Mina första intryck av Womentor är att det är ett framåtlutat, härligt gäng som driver förändring inom branschen och har höga ambitioner. Oavsett vilken del av organisationen vi jobbar på, så har vi en gemensam nämnare som är att utmana med nytänk och att kunna bana vägen för fler kvinnor i ledarroller i branschen, säger Mimmi Holm (till vänster på bilden).

Agata Nowakowska (till höger på bilden) är lika positiv:

– Det är fantastiskt kul att kunna bolla stort som litet med en mentor som plockats fram för just mig. Det känns som en lyx att få den möjligheten och även att få tillgång till det nätverk av kvinnliga ledare som är adepter tillsammans med mig. Redan efter den här första tiden har det dykt upp en drös med tankeställare, och massa inspiration!

Med hjälp av Womentor hoppas Agata Nowakowska få en chans att sättasmin egna utveckling i fokus.

– Och att med hjälp av min mentor ta mig framåt som ledare, så att alla runt omkring mig också kan dra nytta av de insikter jag får med mig. Jag hoppas få nya perspektiv på befintliga utmaningar men också få med mig fler verktyg som gör att jag kan hantera framtida utmaningar på bästa möjliga sätt.

Mimmi Holm menar att kvinnor har en tendens att undervärdera undervärdera sina kunskaper och tänka ”Nej, inte kan jag…”.

– Vi kunde inte heller allt när vi började och kan verkligen inte allt nu heller, men vi vågade gå på vår magkänsla och ge oss in i en bransch vi brann för. Och lär oss under vägen. Våga ta kontakt med kvinnor i branschen och var nyfikna. Jag hoppas kunna få ett nätverk av inspirerande och stöttande kvinnor, som vågar utmana status quo och vill lyfta branschen till nya nivåer. Att få lära mig massor av en cool mentor, och kanske till och med kunna inspirera andra tjejer att våga sig på liknande roller som min.

”Kör, bara kör!” är Agata Nowakowska råd till de kvinnor som funderar på en karriär inom techbranschen:

– Det är en snabbrörlig men ack så givande bransch. Jag upplever att möjligheterna och efterfrågan för kvinnor inom techbolag bara växer idag, och om man vill vara med och påverka dagens, och framtidens, samhälle så är det helt rätt väg att gå. Faktumet att Womentor existerar och att det är så pass många bolag som är delaktiga tyder inte bara på att det är viktigt för marknaden att få fler kvinnliga ledare men även att det finns stora möjligheter.